Een eigen zaak beginnen: deze verzekeringen moet je afsluiten

Gepubliceerd op Auteur: Burgerforum

Een eigen bedrijf beginnen is niet zo moeilijk. Er zijn mensen die al jaren rondlopen met een plan en uiteindelijk de stap nemen om hun eigen zaak te beginnen. Er zijn ook mensen die nu een vast dienstverband hebben en hetzelfde werk als zelfstandige gaan doen.

Bij het starten van een eigen onderneming komt veel kijken. Vaak zijn in de eerste jaren de kosten behoorlijk hoog en komt de winst pas later. Het afsluiten van verzekeringen komt daarom vaag laag op het prioriteitenlijstje te staan. Dat is natuurlijk begrijpelijk, maar het is niet altijd even verstandig. Er zijn een aantal verzekeringen die je zeker moet afsluiten als je een eigen zaak gaat beginnen.

Voor jezelf beginnen: sluit een aansprakelijkheidsverzekering af.

Veel mensen die voor zichzelf beginnen gaan aan de slag als ZZP-er. Het is heel eenvoudig om als ZZP-er aan de slag te gaan. Als je als ZZP-er echter een fout maakt, dan ben je ook met je privévermogen aansprakelijk. Het hangt er natuurlijk van af in welke branche je actief bent, maar een fout is snel gemaakt en de kosten kunnen snel oplopen.

Een aansprakelijkheidsverzekering vangt deze risico’s voor een groot gedeelte op. De premies die je voor een dergelijke verzekering moet betalen zijn de laatste jaren behoorlijk gedaald. Dit maakt het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering aantrekkelijker. Daarnaast zullen sommige opdrachtgevers ook eisen dat je een dergelijke verzekering hebt.

Een rechtsbijstandsverzekering kan je veel zorgen besparen

Het is waarschijnlijk niet de eerste verzekering waar je als startende ondernemer aan zou denken, maar een rechtsbijstandsverzekering kan je veel geld besparen. In de eerste plaats kan je door een ondernemer aangeklaagd worden, omdat je een overeenkomst niet goed bent nagekomen, of je kunt zelf een procedure willen starten, bijvoorbeeld omdat je je factuur niet betaalt krijgt.

De kosten van een juridische procedure kunnen ontzettend hoog worden. De kosten van een rechtsbijstandsverzekering zijn relatief laag. Het is daarom zeker te overwegen om een dergelijke verzekering af te sluiten.