Hoe word ik freelancer?

Gepubliceerd op Auteur: Burgerforum

Veel mensen die voor zichzelf willen beginnen weten niet hoe ze dit aan moeten pakken. Het is natuurlijk ook nog wel een stap om van een vast dienstverband freelancer te worden. Dat kan natuurlijk wat onzekerheid met zich meebrengen, maar als je echt freelancer wilt worden, dan zijn daar zeker mogelijkheden voor.

Freelancer worden: het verschil tussen een plan en een idee

Als je als freelancer aan de slag wilt gaan, dan moet je een plan hebben. Een plan hebben is iets anders als een idee hebben. Met een idee wordt bedoeld wat je wilt gaan doen. Veel mensen die als zelfstandige willen starten lopen rond met dit plan en zijn aan het verzinnen wat ze dan moeten gaan doen. Vaak denken ze dat ze iets heel revolutionairs moeten gaan doen. Dat is natuurlijk niet waar. Stel dat iemand nu een vast dienstverband heeft bij een schildersbedrijf. Dan kan hij prima als zelfstandig schilder aan de slag gaan, daar heeft hij geen revolutionair idee voor nodig.

Freelancer worden: een plan is wel heel belangrijk

Tegenover het hebben van een idee staat het hebben van een plan. Een plan is wel ontzettend belangrijk. Vooral een financieel plan is erg belangrijk. Als ondernemer heb je namelijk als enige vangnet de bijstand. Als je als freelancer aan de slag wilt gaan moet je daarom van tevoren een degelijk financieel plan hebben.

Er zijn veel startende freelancers die hun financieel plan met vrienden of familie doornemen. In sommige gevallen kiezen ze ervoor om hun plan met een financieel adviseur door te nemen. Het hangt natuurlijk van je persoonlijke situatie af, of dit ook in jouw geval aan te bevelen is.

Daarnaast is het ook goed om van tevoren na te denken over welke verzekeringen je af wilt sluiten en welke risico’s je zelf wilt nemen.