Salarisadministratie voeren: belangrijk voor een ondernemer en het eigen personeel

Gepubliceerd op Auteur: Burgerforum

Een gedegen salarisadministratie voeren is belangrijk voor iedereen die personeel in dienst heeft. Het is belangrijk voor de werkgever zelf, omdat de fiscus vrij fel is op een deugdelijke salarisadministratie en voor het eigen personeel is het ook niet fijn als niet duidelijk is hoe het salaris is berekend.

Wat moet je doen om een goede salarisadministratie te voeren

Een goede salarisadministratie voeren staat of valt bij de vraag hoeveel kennis en kwaliteit er in de organisatie aanwezig is om de salarisadministratie bij te houden. Het voeren van de loonadministratie is immers niet alleen een precieze taak, het is ook nodig dat de kennis rondom dit onderwerp goed wordt bijgehouden. De wet- en regelgeving rondom lonen, belastingen en de bijbehorende administratie verandert namelijk continu. Het is daarom belangrijk dat er voldoende aandacht aan deze wijzigingen wordt besteed.

Hulpmiddelen om een goede loonadministratie te voeren

Er zijn gelukkig een aantal hulpmiddelen om een goede salarisadministratie te voeren. In de eerste plaats is er de site van de Belastingdienst. Op de site van de Belastingdienst staan de meest recente regels met betrekking tot salarisadministratie vermeld. Ook zijn er enkele voorbeelden bij de geldende regels te vinden.

Verder is het, zeker bij grotere organisaties belangrijk om goede software te hebben om de salarisadministratie bij te houden. Bij kleinere organisaties wordt de salarisadministratie nog weleens op een Excel-sheet gedaan, maar bij complexere organisaties is dit echt ondoenlijk. Goede software kan een bijdrage aan een gedegen salarisadministratie leveren.

Steeds meer organisaties kiezen er echter voor om de salarisadministratie niet zelf meer te doen. Zij besteden dit uit. Door het uitbesteden van de loonadministratie wordt de eigen organisatie van een intensieve administratietaak bevrijd en komt dit in handen van een organisatie die daar in gespecialiseerd is. Dit komt de professionaliteit ten goede.