Tips voor starters op de arbeidsmarkt

Gepubliceerd op Auteur: Burgerforum

Starters op de arbeidsmarkt kunnen het soms lastig hebben om een baan te vinden. Vaak worden ze niet aangenomen omdat ze een gebrek aan ervaring zouden hebben. Om de baan te krijgen die je wilt, zal je je moeten onderscheiden. Als je op het moment dat je gaat solliciteren na gaat denken over hoe je je kan onderscheiden op de arbeidsmarkt, dan ben je eigenlijk al te laat. Daarom is het goed om daar tijdens je opleiding al over na te denken.

Starters op de arbeidsmarkt: staar je niet blind op cijfers

Door werkgevers wordt steeds minder waarde aan een cijferlijst gehecht. Natuurlijk zijn goede cijfers belangrijk voor een recruiter/werkgever, maar steeds vaker is men meer geïnteresseerd in het verhaal achter de kandidaat en hoe deze aan de cijfers is gekomen. Heb je een cijferlijst met alleen maar achten, maar heb je daarnaast een klein bijbaantje gehad en verder niet veel andere dingen gedaan? Dan onderscheid je je niet echt.

Heb je daarentegen wat mindere cijfers, maar heb je wel veel gewerkt, een eigen bedrijfje opgezet, gereisd, of een stage (bij voorkeur in het buitenland) gedaan? Dan is de kans groot dat je opvalt bij een werkgever en deze je de iets lagere cijfers wel vergeeft!

Toon als starter passie voor je vak!

Een werkgever is vooral geïnteresseerd in iemand die passie voor zijn vak heeft. Als starter doe je er goed aan om te laten zien dat je die passie ook hebt. Sluit je bijvoorbeeld aan bij een studievereniging, bezoek bedrijven, loop stage en bezoek bijvoorbeeld ook seminars. Dit toont niet alleen aan dat je passie voor je vak hebt, maar het vergroot ook je netwerk!